Als u aan een studie begint en op kamers gaat, moet er financieel veel geregeld worden: van studiefinanciering tot kamerhuur en – niet onbelangrijk – de verzekeringen.

Waarvoor verzekeren?

Er zijn verschillende verzekeringen die u als student nodig kunt hebben.

Zorgverzekering
De basisverzekering is verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder, daarnaast kunt u zich aanvullend verzekeren. Veel verzekeraars bieden speciale zorgverzekeringen voor studenten met een zeer betaalbare premie.
De kans is groot dat u als student in aanmerking komt voor zorgtoeslag.

Aansprakelijkheidsverzekering
Camera van een vriend laten vallen? Met uw fiets langs een auto geschampt? Geen nood. Als u zonder dat het de bedoeling was schade veroorzaakt heeft bij een ander, dekt de aansprakelijkheidsverzekering de financiële gevolgen. Vaak biedt de aansprakelijkheidsverzekering van uw ouders ook een dekking voor u als uitwonende student. U hoeft dan geen eigen verzekering af te sluiten. Lees de polisvoorwaarden om na te gaan of u zelf een verzekering moet afsluiten.

Inboedelverzekering
Zelfs met een eenvoudige inrichting is een inboedelverzekering een aanrader. Schade aan uw spulletjes door onder meer brand, water, storm en schroeien wordt vergoed. Ook inbraak en diefstal zijn gedekt. Dure spullen kunt u beter apart of aanvullend verzekeren.

Laptopverzekering
U kunt als student niet zonder laptop, notebook of pc. Met een goede verzekering weet u dat u bij beschadiging of diefstal snel een nieuwe kunt kopen.

Kostbaarhedenverzekering
Uw dure sportuitrusting, muziekinstrumenten of audiovisuele apparatuur kunt u apart verzekeren.

Scooterverzekering
Als u een scooter of brommer heeft, kunt u niet zonder een goede verzekering.

Reisverzekering
Een trektocht door Spanje, een bezoek aan Londen of een gezellige wintersport? Ga goed verzekerd op reis. Let op! Als uw ouders een doorlopende reisverzekering hebben, kunt u als uitwonend studerend kind soms meeverzekerd worden. Lees de polisvoorwaarden om na te gaan of u bij uw ouders goed verzekerd bent.

Pakket

Veel verzekeraars bieden een studentenpakket, waarin u de verzekeringen op kunt nemen die voor u relevant zijn. De premies zijn afgestemd op een studenteninkomen. Wij adviseren u graag over de verzekeringen die in uw situatie wenselijk zijn

De premie

Wat u in totaal aan premies betaalt, is afhankelijk van de verzekeringen die u afsluit, de dekkingen die u kiest en van het eigen risico.

Hoeveel heeft u nodig?

Wilt u weten hoeveel u als student nodig heeft om van te leven? Maak dan een financieel studieplan. Regel op tijd uw studiefinanciering.